Утре ќе се подига кабаст отпад од УЗ 11 „Видобишта“

KabastOtpad02-620x360

ЈП „Охридски Комуналец”- Охрид ги известува граѓаните на општина Охрид дека утре, 1-ви октомври (сабота) ќе организира акција за подигнување на кабаст отпад (душеци, стар мебел, телевизори, шпорети, теписони и др.) од У.З.11 „Видобишта„. Се молат граѓаните кои живеат на

Зајакнување на професионалните стандарди во полицијата преку подобрување на соработката со локалната власт и полицијата

PolicijaProfesionalniStandardi03

„Зајакнување на професионалните стандарди во полицијата преку подобрување на соработката со локалната власт и полицијата“ беше темата на тркалезната маса одржана вчера во хотелот „Милениум“ во Охрид. „Поднесувањето на претставка е значајно за полицијата да може да дејствува на подобрување

Се расчистува речното корито на река Грашница

Fotor0103190212-620x360

По налог на Општинскиот инспекторат екипите на „Јавна хигиена“ го расчистуваат речното корито на река Грашница и околниот простор, на потегот од „Булевар Туристичка“ до пресекот со ул. „Гоце Делчев“. „Речното корито се расчистува рачно од натрупаниот отпад, како и

Младите како носители на културата, традицијата и знаењето во Општина Охрид

Rabotilnica_hrana_ler_4851

Во големата сала на општина Охрид, денес, во организација на секторот за туризам и локален економски развој во соработка со Факултетот за туризам и угостителство се одржа втората работилница од проектот „Младите како носители на културата, традицијата и знаењето во

Акција за расчистување на магистралниот пат Охрид-Свети Наум

311020148971-620x360

По налог на општинскиот инспекторат ЈП „Охридски Комуналец“ повторно организира акција за расчистување на расфрланиот отпад околу магистралниот пат Охрид-Св.Наум. Расфрланите отпадоци (хартија, пластика, лименки и друг вид отпад) се расчистуваат од тревниот дел покрај коловозните ленти, а акцијата ќе

Доделени социјални пакети

Crven_Krst_paketcina_oktomvri_4853-620x360

Во рамки на „Неделата на борба против гладта“, денес, општина Охрид во соработка со Црвен крст од Охрид, додели 50 пакети со прехрамбени продукти на семејства од социјално ранливите категории. Пакетите ги доделија претседателката на Советот на општина Охрид, Гордана

Светиот апостол и евангелист Лука

SvetiotApostolEvangelistLuka-620x360

Денес е празник посветен на светиот апостол и евангелист Лука. Роден е во Антиохија. Во младоста добро ја изучи грчката философија, медицината и иконописот. Во времето на делото на Господ Исус на земјата Свети Лука дојде во Ерусалим и таму

Денес истекува првиот рок за воведување на фискален апарат со ГПРС уред

UJP-620x360

На последниот ден пред истекот на првиот рок, 3958 обрзници успешно регистрирале 9100 фискални апарати со ГПРС уред. И покрај постојаните апели од УЈП упатени преку средствата за јавно информирање, како и доставените персонализирани известувања до даночните обврзници за навремена

Над 664 милиони евра за Македонија од ИПА II 2014-2020

besimi_g111_2-620x360

Вкупно 664,2 милиони евра односно 320 по глава на жител, се наменети за Македонија од ЕУ преку инструментот за претпристапна помош ИПА II 2014-2020. Според Националниот стратешки документ ИПА II 2014-2020, кој денеска го промовираа вицепремиерот за европски прашања Фатмир

Стратегијата за развој на културата дава големи резултати, почнати планираните проекти, голем дел се завршени

kanceska_g111_4-620x343

Согласно Акцискиот план на Националната стратегија за развој на културата 2013-2017, која минатата година беше донесена од страна на Собранието, годинава се што беше обврска на Министерството за култура е реализирано, почнати се сите планирани проекти, а голем дел од

Министерот Адеми присуствуваше на конференција посветена на екстерното оценување на студентите

2014-10-30-konf-M-620x360

Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денеска присуствуваше на конференцијата „Екстерното тестирање на студентите: предизвиците и можностите”, организирана од невладината организација “Европски центар – CH7“. На конференцијата се дебатираше за можните начини како да се спроведе евалуација на

Индекси на индустриското производство

Zavod-za-statistika1-620x360

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во септември 2014 година, во однос на септември 2013 година, изнесува 109.1. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во септември 2014 година, во

Нови хортикултурни решенија кај Мазија, Сараиште и Даљан

IMAG05791

Деновиве, екипите на „Паркови и зеленило“ работат на формирање на зелени катчиња со нов естетски изглед и оформување на нови парковски решенија. Се реконструираат: паркот во близина на мостот кај каналот „Билјанини Извори“, кружната сообраќајница на влезот во Охрид кај населба

Засилени надзори на вршење на риболовот на Охридско Езеро

ohridsko ezero

При вршење на заедничка контрола од страна на овластени лица на Државниот инспекторат за земјоделство – Охрид со рибочуварската служба од концесионерот на рибниот фонд од Охридско Езеро – ПАСТРМКА 2012 ДООЕЛ од Охрид на ден 15-ти октомври во 22.30

Денес до 16 часот стариот пат Подмоље-Струга ќе биде затворен за сообраќај

svr-ohrid7

Поради изведување градежни зафати на патната делница Подмоље-Струга (стар пат), денес до 16 часот овој патен правец ќе биде затворен за сообраќај. Градежните зафати ќе се изведуваат на потегот од Подмоље до Евро хотел поради што сообраќајот ќе биде пренасочен

Учениците од „Живко Чинго“ и „Ванчо Николески“ учеа како да се заштитат од пожар

pozarnikari_skoli_4852-620x360

Денови пред учениците од прво до петто одделение во основните училишта „Живко Чинго“ во Велгошти и „Ванчо Николески“ во с. Лескоец, беше презентирана Единицата за противпожарна заштита од Охрид. Охридските пожарникари ја презентираа својата работа, своето искуство а ги запознаваа